Chiliolja
Chiliolja är olja som har smaksatts med chili, så den har en väldigt het smak, och får dessutom en kraftig röd färg. Chiliolja används ofta i kinesisk matlagning, speciellt i mat från runt om Sichuan-provinsen. Man skvätter oftast på lite på mat som man redan har stekt, eller i soppor som man vill ha lite mer bett i.
Det finns många variant chiliolja eller shilisås i kinesiska affäre och restaurang, men min faverit är hemma gjort. Det är enkelt att göra chiliolja hemma. Man kan också styra styrka. Vill man bara har goda smaken och fina färg utan stark karaktär, kan man använda papprika flake istället för chili.

Ingredienser:
- 2 msk chili flake
- 1 dl röd crushed papprika flake
- 1 msk rostat sesamfrön
- 2 krm salt
- 3 dl rapsolja
- 1/2 msk vineger (Zheng jiang xiang cu)
- 1 anis
- 1 tsk sichuanpapparkorn
Gör så här:
Lägg chili och papprika flake i en skål, blanda med salt. Lägg sesamfrön på toppen.
Blanda anis och sichuanpapparkorn med rapsolja i en kastrull och hetta upp. Ta ut anis och sichuanpapparkorn när de är genom friterad och ger från sig tydligt doft. Fortsätt värma oljan tills lätt vit rök kommer upp.
Ta bort kastrull från värmen, vänta en minut.
Häll oljan i skålen med torr blandning under omröring och sedan blanda vineger .
Låt den svalna, sedan hälla de i en burk och slut med lock. Chiliolja kan hålla upp till flera månader.